• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

DUYURULAR

ANADOLU TÜRKİSTAN İŞ ADAMLARI DOSTLUK DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

Kütük  No :06/112/014 ANKARA

 

Kandaşlarımıza  selam olsun

Derneğimize üye olarak ekonomik iş birliğine  katkı sağlamak için bende varım diyorsanız bizimle iletişime geçiniz.

BÖLÜNÜRSEK YOK OLURUZ  -  BÖLÜŞÜRSEK TOK OLURUZ

Bir olalım iri olalım diri olalım ki sözümüzü cihana kolay kılalım diyoruz.

YAŞASIN TÜRK BİRLİĞİ

Irkçı değiliz. Tarikatçı değiliz. Siyasetçi değiliz.

Öncelikle  Türk  halkları arasında ekonomik iş birliği sağlamak ,sonrasında örf , adet ,gelenek göreneklerimizi  harman ederek sosyal faaliyetlerimizle kaynaşarak   kardeşliğimizi  pekiştirmektir.

Burda sizlerin   üretmiş olduğu ürünleri, ihtiyacınız olan hammaddeleri ,uygulama alanında iş gücünün değerlendirilmesi .Bu işlere vesile olanlarında emeklerinin karşılığını alması  ayrı bir kazanç olacaktır.

Türkiye,K.Kıbrıs, Suriye , Irak , İran, Azerbaycan , Gürcistan , Ukrayna , Kazakistan,Kırgızistan , Özbekistan , Türkmenistan, Moğolistan , Rusya, Beyaz rusya ve    Avrupa  Temsilcilerimizle hizmet vermekteyiz.   Saygılarımızla

info@anaturder.com                                                                       

90 543 945 03 51                                                                                

ÖNEMLİ

Bu metni ulaşabildiğiniz kadarıyla iş adamlarımız ve kandaşlarımıza iletiniz.

                                                                                                                           

                                                          DUYURU 2


ANADOLU TÜRKİSTAN İŞ ADAMLARI DOSTLUK DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

                                                    Kütük  No :06/112/014   ANKARA

Üretici, tüketici ve uygulayıcı tüm firmalarımızın  dikkatine

Kazakistan   merkez olmak üzere  Türkistan yurtlarında (Kazakistan , Türkmenistan , Özbekistan , Kırgızistan, Tacikistan,ve Moğolistan) ürünlerinizle  veya vermiş olduğunuz hizmetlerle   bu pazarlara girmek istiyorsanız, Biz dernek olarak  her tür hizmet vermeye hazırız.

Kazakistan ve diğer Türk yurtlarında bulunan temsilcilerimiz  vastasıyla   sizler  oralara gitmeden öncelikle ürünlerinizin tanıtımı yapılacak ve ortam hazırlanacak.Ondan sonra sizler  bizzat yerinde incelemelerinizi yaparak  orda nasıl bir yöntemle  faaliyet göstereceğinize karar verip uygulayacaksınız.

Sizlerin avantajı gidip oralarda bilmediğiniz insanlarla muatap olmadan  fazla masrafa girmeden  hazır bir ortama  kavuşacaksınız. Tamamen  sıfır riskle yurt dışına açılarak Pazar payınızı genişleteceksiniz  Diğer taraftan ata yurtlarımızdan kandaşlarımızla kaynaşarak ekonomik iş birliği sağlıyacaksınız. Detayları görüşmek için bizi arayabilirsiniz   13/11/2022

Bölüşürsek tok oluruz. Bölünürsek yok oluruz.Yaşasın Türk Birliği

 

Kazakistan merkezli  Türkistan bölgesine hitap etmek için ne yapabilirsiniz.

1 – Kazakistan veya başka bir ülke’ye gider orda  ürünlerinizle ilgili Pazar araştırması  yaparsınız.Doğru zamanda doğru yerde doğru insanları nasıl bulacaksınız.Ayrıca 3 – 4  gün kalsanız özel harcamalarınız hariç, en az  2000  dolar  harcama yaparsınız. Derneğimizle irtibata geçerek  çalışmaya başlarsanız , gitmeden gerekli bilgileri alır ve kendi ilinize gidiyormuş gibi işinizi kurmaya gidersiniz.

2 – Ön çalışmalardan sonra kararınızı verirseniz.

Orda firmanızın şubesini  açabilirsiniz.

Orda yeni bir firma kurabilirsiniz.

Numune olarak ürün gönderir. Sürüme göre karar verirsiniz. En doğrusuda budur. Riske girmeden yurt dışına açılmış olursunuz.

Vereceğiniz her türlü kararlarda derneğimiz genel merkez  olarak gerek yurt içi ve gerek  yurt dışı  temsilcilerimizle yanınızda olacaktır..Lojistik, gümrük, iş yeri bulma,her türlü resmi işlerde ve en önemliside toptan veya parekende satışlarınızda müşteri bulma konusunda  yanınızda olacağız.

 

05439450351                                                                        

info@anaturder.com                                                          

                                                                                                                         

DUYURU 3

DUYURU 4

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ANADOLU TÜRKİSTAN İŞADAMLARI DOSTLUK DERNEĞİ GENEL MERKEZİ

 

 

A.T.ŞİRKETLER  GRUBU                                                                                             19 /06 /2016     

 

 

        Sayın Ali NAYMAN

                         ANADOLU TÜRKİSTAN İŞADAMLARI DOSTLUK DERNEĞİ

                                                                           

İLGİ: 20.10.2015 tarihli faks/e-posta yazınız.

 

İlgi’de kayıtlı yazıyla, Özbekistanlı yabancı yatırımcılara sağlanan devlet teşvikleri hakkında bilgi talep edilmektedir.

 

Özbekistan’da yabancı yatırımcılara sağlanan devlet teşvikleri ve diğer konular hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceğiniz 2014 Ülke Raporu, buradaki Türk Sermayeli firmaların listesi ve Özbekistan’la ticari ilişkilerde faydalı olabilecek hususlara yönelik Özet Bilgi ekte yer almaktadır.

 

Özbekistan piyasasında ülkemiz ihraç ürünleri uygun fiyat ve üstün kalitesiyle tanınmakta ve ürünlerimize ciddi talep bulunmaktadır. Özellikle tekstil ve konfeksiyon, makina, inşaat malzemeleri, otomotiv ve yedek parçaları, plastik ve kimyasal maddeler, tarım alet ve makinaları başta olmak üzere tüm sektörlerimizin ürünleri kalitesini ispatlamış ve tercih edilmektedir.

  Müşavirliğimizin www.musavirlikler.gov.tr/Ozbekistan web sitesinden, Özbekistan sanayinin on ana sektör altında tüm imalatçı firma bilgileri, ihracatçı firmalar, yıllık raporlar, mevzuat bilgileri, dış ticaret, yatırım, gümrük, yabancı sermaye, ihale, fuar vb. bilgilere ulaşılabilmektedir. Ayrıca www.yellowpages.uz, www.goldenpages.uz, www.exporter.uz, www.gigal.uz, www.uztrade.com, www.tcity.uz arama rehberlerinden sektörel olarak firma bilgileri alınabilmektedir. Özbekistan’da münhasıran ithalatçı firma bilgilerine ulaşma imkanı bulunmamaktadır.

Diğer taraftan Müşavirliğimize intikal eden ithalat, ihracat, yatırım ve işbirliği talepleri Ekonomi Bakanlığına ve OAİB Orta Anadolu İhracatçı Birliklerine elektronik ortamda iletilmekte olup, bu bilgilere, Bakanlığımızın www.ekonomi.gov.tr ve adı geçen Birliğin www.oaib.gov.tr web sayfalarından ulaşılabilmektedir.

İşlerinizde başarılar diler, saygılarımızı sunarız.

    Ahmet KÜÇÜKASLAN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Ticaret Müşavir Yardımcısı

 

ÖZET BİLGİ

 

  • Özbekistan çok büyük ticari fırsatları aynı derecede büyük risklerle sunan bir ülke olup, bilinçli hareket edilmesi halinde çok verimli ve kârlı ticaret yapılması mümkün olan bir ülkedir. Devletin ekonomiye müdahalesi had safhada olup, para ve sermayenin dolaşımı çok sınırlıdır. Yaygın yolsuzluk, rüşvet ve kayıt dışılık her sektöre ve her alana sirayet eden bir durum arz etmektedir.

 

  • Özbekistan’da uluslararası ticari kuralların geçerli olmadığı bilinmelidir. Uzun süre tecrübe edilmeksizin firmalarla kesinlikle güvene dayalı işlem yapılmamalıdır.

 

  • Özbekistan’la ticari ilişki kurmak isteyen firmaların bu ülkeye gelmeden önce mutlaka sağlam bir piyasa araştırması yaparak adım atması gerekmektedir. Öncelikle ülkenin genel siyasi, iktisadi ve ticari ortamı hakkında bilgi edinilmeli, özellikle ticari hayatın yazılı kuralları ve teamülleri iyi bilinmelidir.

 

  • Ticari ilişki ve irtibat kurulan partner firma hakkında doğru istihbarat ve bilgi toplanılması, ilerde doğabilecek sıkıntıların önlenmesi açısından elzem olmaktadır. Partner firma güvenilir, iç piyasayı, mevzuatı, teamülleri ve çevreyi iyi bilen bir yapıda olmalıdır. Ödeme gücü ve düzgün mali yapıya sahip olması çok önemlidir. Firmaların geçmiş performansı, mevcut mali ve finansal yapıları ve genel olarak güvenilirliği konularında normal kanallarla sağlıklı bir bilgiye ulaşılamadığından, ticari işlemlerde sıkıntıyla karşılaşılmaması için azami dikkatli davranılmalıdır.

 

  • Özbekistan’la ticari ilişki kuran firmalar mutlaka Ticaret Müşavirliğiyle temas kurmalı, ülkenin şartları, imkanları, avantaj ve dezavantajları, yakın geçmişte yaşanan sıkıntılar, fırsat ve tehditler mümkünse yüz yüze istişare edilmelidir.

 

  • Pazara giriş, piyasa ve rekabet şartları, gümrük vergileri, tarife dışı engeller, nakliyat, pazarlama vb. konularda ihtiyaç duyulması halinde Müşavirliğimizce detay bilgilendirme yapılabilecektir.

 

  • Muhatap firma birebir tanınmalı, mümkünse Özbekistan’a bizzat gelerek temas kurulmalıdır. Firma yerinde ziyaret edilmeli, üretim ve ihracat kapasitesi, satış faaliyeti vb. hakkında bilgi edinilmelidir. Müşavirliğimiz kayıtlarına giren sicili bozuk firmalar listesinde olup olmadığı araştırılmalıdır.

 

  • Özbekistan’a ticari amaçlı giriş için vize alınması ve de vize için bir Özbek firmasının daveti gerekmektedir. Bu işlemler yaklaşık 15 gün sürmektedir. Fuar zamanlarında ziyaret amacıyla yapılan vize talepleri daha kolay sonuçlanmaktadır.

 

  • Firma ile yapılacak sözleşme yerel mevzuata uygun yapılmalı ve sözleşmede mücbir sebep, müeyyide, tahkim gibi konular başta olmak üzere diğer hususlar titizlikle ve hukuki danışmanlık hizmeti alınarak hazırlanmalıdır. Muhatabın imza yetkileri araştırılmalıdır. Sözleşmenin mutlaka göz önünde yapılması, doğru kişilerce doğru şekilde imzalanması sağlanmalıdır

 

  • İhracatta ve ithalatta mümkün olduğunca riskler, muhatap firma tarafından üstlenilmeli gümrük, nakliyat safhasındaki riskler olabildiğince muhatap firmaya bırakılmalıdır.

 

  • Mesleki kuruluşların az olması, firmaların sanayi ve ticaret odalarına kayıt zorunluluğunun bulunmaması, sanayi ve ticaret odalarından yeterli bilgi alınamaması, genel olarak bilgiye ulaşmanın zorluğu gibi hususlar dikkate alınmalı ve muhatapların geçmiş performansları, mali ve hukuki geçmişleri başka alternatif ve genel kabul görmüş yollar ve metotlarla öğrenilmelidir.

 

  • Firma ve ürünlerin Rusça olarak tanıtıldığı broşür ve katalogların muhataba sunulmalı, alıcılara ulaşmak ve birebir temas sağlamak üzere bu ülkede gerçekleşen sektörel fuarlara katılınmalı, devletin ekonomik ve ticari hayattaki yönlendiriciliği, önemi ve etkinliği dikkate alınarak faaliyet alanıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sektörel kuruluşlar ziyaret edilmelidir. Bu konuda Müşavirliğimiz randevu alımından, şartların müsaade ettiği ölçüde görüşmelere bizzat iştirak etmeye kadar her türlü yardıma hazırdır.

 

  • Ticaret ve pazarlama organizasyonu yapmak üzere ihtiyaç halinde temsilcilik ofisi açılmalıdır. Ancak zamanla piyasa tecrübesini müteakiben ve ihtiyaç olması halinde ticari şirket kurulmalı, mağaza, şube veya show-room açılmalıdır.

 

  • İhracat sırasında mal bedelinin tamamı ödenmeden mal sevkiyatına asla başlanmamalıdır. İmalatçı firmaların ödeme takvimini iyi belirlemeleri gerekmektedir. Örneğin sipariş sırasında mal bedelinin yarısı, sevkiyattan önce kalan kısmı veya montajda alınmak üzere geride yüzde beş on kalacak şekilde ihraç mal bedelinin tahsilatının yapılması yerinde olacaktır.

 

  • Özbekistan Devlet Gümrük Komitesi tarafından referans fiyat uygulaması yapılmaktadır. Gümrük idarelerince bazı mallarda asgari fiyatların altında beyan edilen fiyatlar kabul edilmemekte, bunun yerine tespit edilen referans fiyatlar üzerinden vergilendirme yapılmaktadır. Bu uygulamanın detayları ve asgari fiyatlar hakkında bilgi alınamamaktadır. Diğer yandan ithal edilen malların fiyatlarının gerçekliği konusunda, giriş formaliteleri konusunda gümrüklerde farklı uygulamalar yapılabilmektedir. Bu konularda bu risklerin özellikle alıcı firmaya yüklenmesinin ve gerektiğinde gümrük müşavirliği hizmeti alınmasında yarar bulunmaktadır.

 

  • İthalat sırasında menşe şahadetnamesi bulunması gereklidir. Aksi halde iki kat gümrük vergisi tahakkuk ettirilmektedir.

 

  • Alıcı firmalar tarafından, ithalat bedelinin yerel para birimi Sum cinsinden aracı bankaya yatırılması ve konvertasyon talebinde bulunulması gerektiği, bu işlemin biraz zaman alacağı belirtilmekte, hatta başlangıçta bu işlemden fazlaca bahsedilmeyerek sanki ödemeler sadece  bir iki ay gecikebilirmiş gibi bilgi ve imaj verilmektedir. Özellikle bu durum ihracatını peşin dövizle yapmayan firmalarımız açısından büyük bir risk oluşturmaktadır. Mevcut uygulamalarda konvertasyon için birkaç yıl beklenildiği görülmekle birlikte, bunun hiçbir zaman pratikte de böyle olacağı anlamına gelmediği bilinmelidir. Yerel firmalar ithalat bedeli olan dövizin transferi konusunu, pratikte çeşitli mekanizmaları kullanarak her halükarda çözüme kavuşturmakta ve isterlerse mal bedelini yabancı bir ülkenin banka şubesine  istenilen hız ve zamanda transfer edebilmektedir.

 

  • İthalat sırasında da mal Türkiye’ye gelmezden evvel para transferi yapılmamalıdır. Aksi halde malın sevkiyle ilgili büyük problemlerin yaşanması söz konusu olmaktadır. Malın gönderilmediği durumlarla karşılaşılmaktadır.

 

  • Özbekistan’dan tarım ürünleri, hububat, kuru gıda gibi ürünlerin ihracatında her yıl Ocak, Şubat veya Mart aylarında Bakanlar Kurulu tarafından ihraç izinleri verilmektedir. Yıl içinde bazı ürünlerde veya bazı gümrük kapılarında çeşitli gerekçelerle ihracat işlemleri durdurulmaktadır. Kontratlarda bu hususlara açıklık getirilmelidir.

 

  • İhalelerde yerel firmalar kayırılmaktadır. İhale teklifleri alındıktan sonra açık ve şeffaf değerlendirme yapılmadığı, zarfların bilahare açıldıktan sonra sonuçların açıklandığı durumlarla karşılaşılmaktadır.

 

  • Özbekistan’a ithal edilecek ürünlerin zorunlu standart kontrolü yapılmaktadır. Özbekistan sadece GOST Standart Belgesini kabul etmektedir. Diğer yandan TSE Standardını taşıyan malların ithalatı daha kolay gerçekleşmektedir. Gelen ürün TSE belgeli bir ürün ise, Uzstandart Kurumu’nun TSE’nin Taşkent Temsilciliğince verilen onayı üzerine verdiği sertifika ile ürün gümrükten çekilmektedir. Eğer ürün TSE belgeli bir ürün değilse, ister yatırım malı, isterse hammadde veya tüketim malı olsun, mutlaka zorunlu teste tabi tutulmaktadır. Bu durum zaman kaybına ve ilave maliyetlere sebep olmaktadır.

 

  • İhraç edilen ürün markasının mümkün olan en kısa sürede Patent Enstitüsünde tescili yaptırılmalıdır. Piyasada Türk mallarının markalarının taklit edilerek, marka tescilinin taklit eden firma adına yapılma olasılığı oldukça yüksektir.

 

  • Etiketleme zorunluluğu olan tüketim malları için mutlaka Özbekçe olarak etiketleme usulüne uygun olarak yapılmalıdır.

 

  • Ticari ilişki kurulan firma, mutlaka yellowpage.uz ve www.goldenpage.uz firma rehberlerinden, ihracatçı ise www.exporter.uz ihracatçı firma rehberinden, imalatçı firma ise Müşavirliğimiz web sayfasında yer alan Özbekistan’ın on ayrı sektörel imalatçı firma listelerinden, diğer devlet ve mesleki kurumların web sayfalarındaki kayıtlardan araştırılmalıdır. Yine de firmanın buralarda kaydının olması, bu firmanın sağlam olduğu anlamına gelmemelidir. İhtiyaç olması halinde Müşavirliğimiz bu konuda yardımcı olacaktır.

 

  • Ülkemizle problem yaşamış olan, taahhütlerini yerine getirmemiş, ticarette problemli olan firmaların Müşavirliğimiz kayıtlarında olanları hakkında bilgi verilmesi mümkündür.

 

  • Problem olması halinde kontratta belirtilen müeyyide ve hukuki yaptırım maddeleri işletilmeden evvel mutlaka birebir temas ve dostane çözüm yolları araştırılmalıdır. Yasal yollar en son müracaat edilecek alternatif olmalıdır. Yasal işlemlerde yerel otoritelerin, mahkemelerin yerel ortağın lehine tavır aldığı görülmektedir. Avukatların ve diğer görevlilerin de bu konuda benzer tavır alabildiği gözlenmektedir.

 

  • Özbekistan’la çalışan nakliyat firmaları, tercüman, araç kiralama, otel, aynı sektörde faaliyet gösteren firma, profesyonel veya uzmanlarla temas kurulması vb. gibi işlerde Müşavirliğimizce yardımcı olunmaktadır. Verilecek referans ve yardımlar ilgililerinin garantisi olarak algılanılmamalıdır.

 

  • Özbekistan’da özellikle fuar dönemlerinde oteller dolu ve pahalı olduğundan, ev kiralamak uygun bir alternatif olarak ortaya çıkabilmektedir. Özbekistan’da üç günden fazla kalınması durumunda emniyetin o bölgedeki yabancılar şubesine (AVİR) kayıt zorunluluğu olduğundan bu hususa ev kiralarken de dikkat edilmelidir.

 

  • Özbekistan’la olan ticarette ve bu ülke özelinde http://www.musavirlikler.gov.tr web sitesiyle ilgili olarak karşılaştığınız problemleri ve önerilerinizi almaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi rica eder, çalışmalarınızda başarılar diler, saygılar sunarız.

 

  • Dış ticaret, uluslararası müteahhitlik ve yatırımlar konusunda yararlı olacağı düşünülen bazı web adresleri aşağıya çıkarılmıştır:

 

TÜRKİYE’DEKİ ÖNEMLİ KURUM VE KURULUŞLAR:

Ekonomi Bakanlığı                                                                http://www.ekonomi.gov.tr 

                                                                                               http://www.teknikengel.gov.tr

Ekonomi Bakanlığı Ülke Masaları                                         http://www.ulkemasalari.gov.tr

KOSGEB/KOBİ                                                                     http://www.kobi.org.tr

TOBB/KOBİ                                                                          http://www.kobinet.org.tr 

AB Avrupa Komisyonu/KOBİ                                               http://www.abmankara.gov.tr

        

ÖZBEKİSTAN’DAKİ ÖNEMLİ KURUM VE KURULUŞLAR:

 

www.mfer.uz                          Dış Ekonomik İlişkiler, Yatırımlar ve Ticaret Bakanlığı

www.chamber.uz                    Özbekistan Sanayi ve Ticaret Odası

www.customs.uz                     Devlet Gümrük Komitesi

www.standart.uz                     UZSTANDART Standardizasyon, Metroloji ve Sertifikasyon Ajansı

www.stat.uz                            Devlet İstatistik Komitesi

www.uzinfoinvest.uz              Yabancı Yatırımlar Ajansı

www.nfiez.uz                          Navoi Serbest Endüstriyel Ekonomi Bölgesi

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------